Święta Hildegarda z Birgen zalecała, by dzień rozpocząć ciepłym i pożywnym posiłkiem złożonym z orkiszu, owoców, rodzynek, miodu i babki płesznik. Podstawą tego posiłku jest ziarno orkiszu w postaci habermusu, czyli drobno zmielonego ziarna lub płatków. Bardzo lubimy habermus orkiszowy. Jest niesamowicie syty i energetyczny. Czasem dodaję do habermusu łyżkę mąki kasztanowej, bo ma dobroczynne działanie dla naszego żołądka.
Hildegardowe śniadanie - energia na cały poranek
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Porzekadło mówi "Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi".
Można powiedzieć, że św. Hildegarda z Birgen była podobnego zdania, mimo, że owego powiedzenia nie znała. Uważała ona, że dzień powinniśmy zaczynać zdrowym posiłkiem, który dostarczy nam energii na cały poranek, a jednym z istotnych składników owego posiłku powinno być ziarno orkiszu.
Dlaczego warto włączyć ziarno orkiszu do codziennej diety?
Śniadanie to podstawowy i najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Wiedziała o tym św. Hildegarda z Birgen, dlatego zalecała, by zawierał on ziarno orkiszu. Współczesne badania nad właściwościami orkiszu potwierdzają tylko jego zalety. Jest to produkt, który w swoim składzie zawiera witaminy i mikroelementy. Jest nie tylko pożywny, ale także zapewnia uczucie sytości na cały poranek, dlatego warto włączyć ziarno orkiszu do codziennej diety.
Hildegardowe śniadanie – przepis
Składniki
- 1,5 szklanki habermusu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków z migdałów
- 1 jabłko
- szczypta galgantu i bertramu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka babki płesznik
Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać habermus lub płatki orkiszowe. Następnie dodać miód, rodzynki, jabłko i całość gotować około 10 minut, aż habermus ( płatki) zmiękną. Dodać bertram, galgant. Habermus przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałów, babką płesznik i sezonowymi owocami.
Smacznego:)