RECEPTURY ŚW. HILDEGARDY

Mnisi przez stulecia utrzymywali swoje receptury w tajemnicy. Ich kuracje działały powoli, acz skutecznie. Św. Hildegarda, która była benedyktyńską mniszką i wizjonerką śledziła ludzkie dolegliwości we wszystkich częściach ciała. Zajmowała się odżywianiem i trawieniem, zmianami nastroju, zaburzeniami przemiany materii oraz zdrowym stylem życia.

Mniszka uważała, że pomiędzy chorobami duszy a ciała nie ma istotnych różnic. I jedne i drugie można leczyć jedynie pod warunkiem zmiany postawy życiowej u pacjenta. W swoim dziele Physica omawiała m.in. wpływ na nasz organizm podstawowych produktów spożywczych. Na tej podstawie powstały receptury, które do dzisiaj są stosowane.

Wśród nich znajduje się przepis na zupę orkiszową i wiele innych opartych na tym uzdrawiającym ziarnie.

Zupa orkiszowa

Składniki:

2 łyżki ziaren orkiszu lub kaszki orkiszowej, łyżka rodzynek, szczypta gałgantu,  bertramu i cynamonu, miód do smaku (szczególnie rekomendowany w okresie jesienno – zimowym), 2 szklanki wody, łyżeczka babki płesznik.

Przygotowanie:

Ziarna orkiszu (kaszkę orkiszową) zalewamy zimną wodą i następnie mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy rodzynki i zostawiamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Talerz posypujemy bertramem, galgantem i cynamonem. Do gorącej zupy możemy dodać także miód.