CZY PŁATKI ORKISZOWE SĄ ZDROWE?

Płatki orkiszowe zawierają wiele minerałów oraz witamin. Często zwane są też naturalnym antybiotykiem, ponieważ posiadają rodanid, substancję która występuje również w kobiecym mleku, krwi i ślinie. A do tego są baaardzo smaczne. Zobaczcie, jakie właściwości mają płatki orkiszowe i czy faktycznie są zdrowsze od owsianych? 

Czym są płatki orkiszowe?

Płatki orkiszowe to produkt powstający w wyniku zgniecenia oczyszczonych ziaren orkiszu. Jeżeli chcemy włączyć je do diety, w szczególności wybierajmy te najmniej przetworzone. A które z nich będą najmniej przetworzone? Sięgnijmy po płatki orkiszowe typu zwykłego lub górskiego. W przeciwieństwie do płatków błyskawicznych wymagają one gotowania, ale też są zdecydowanie zdrowsze i lepszej jakości. 

Płatki orkiszowe – wartość energetyczna

Płatki orkiszowe są stosunkowo niskokaloryczne. W 100g mają tylko 330 kcal. Oprócz tego zawierają:

  • Tłuszcze: 2,7 g.

  • Białko: 10,8 g

  • Węglowodany:63 g

Płatki orkiszowe właściwości

Właściwości produktów orkiszowych mówią same za siebie. To bogate źródło cennych składników odżywczych i mineralnych. Dodatkowo zawierają też dużą ilość białka, błonnika, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B oraz PP. Wszystko to sprawia, że płatki orkiszowe mają korzystny wpływ na włosy i paznokcie. Spożywane regularnie wzmacniają funkcjonowanie wielu narządów w organizmie, poprawiają samopoczucie, ale także wzmacniają układ odpornościowy.

Płatki orkiszowe są także cennym źródłem kwasu krzemowego. Jakby tego było mało wzmacniają i regenerują narządy w organizmie, a także poprawiają koncentrację i aktywność mózgu.

Płatki orkiszowe w medycynie św. Hildegardy  

O dobroczynnym wpływie orkiszu na zdrowie pisała już w XII wieku św. Hildegarda z Bingen, Zauważyła ona, że jest on lepiej tolerowany przez organizm. Jest ceniony zarówno przez swoje właściwości odżywcze jak i mocno orzechowy smak. Wszystko to sprawia, że płatki orkiszowe to słodki posiłek na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Płatki orkiszowe czy owsiane?

Odpowiedź na wyżej postawione pytanie wcale nie jest łatwa, przede wszystkim dlatego, że oba typy wykazują inne właściwości zdrowotne. Płatki orkiszowe mają wprawdzie mniej kalorii i tłuszczów, ale za to więcej węglowodanów. Owies jest jednak wolny od glutenu, chociaż przyjmuje się, że orkisz, mimo tego, że zawiera gluten, jest łatwo przyswajalny, dlatego mogą go przyjmować osoby go nietolerujące.
Zarówno płatki owsiane jak i płatki orkiszowe można spożywać z mlekiem i owocami, lub upiec z nich ciasteczka. Wybór jest więc trudny i pewnie większość z nas będzie kierować się smakiem, acz warto rozważyć jedzenie ich naprzemiennie. Monotonna dieta też nie jest zdrowa.