PROSTY PRZEPIS NA BUŁECZKI ORKISZOWE

Św Hildegarda podkreślała właściwości orkiszu, ziarna, które ma bardzo dobre właściwości prozdrowotne. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Śniadaniowe bułeczki orkiszowe są pyszne, dlatego warto zastąpić nimi białe pieczywo. Pokazujemy, jak w prosty sposób zrobić własne bułeczki śniadaniowe bez wychodzenia z domu.

Ziarno orkiszu zawiera dużo witamin i mikroelementów. Składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka, 2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobrze działają na układ krążenia a także układ pokarmowy. Ziarno orkiszu jest nieocenionym składnikiem codziennej diety. Warto więc sięgać po produkty orkiszowe zawsze, gdy tylko przyjdzie nam ochota. 

Bułeczki orkiszowe przepis

Składniki

·         100g zmielonego ziarna orkiszu

·         400g mąki orkiszowej (typ 650)

·         1 łyżeczka soli

·         220g ciepłej wody

·         50g oleju

·         50g drożdży

·         Szczypta cukru

·         1 jajko (wyłącznie do posmarowania)

·         Dodatki: słonecznik, sezam, pestki dyni itp.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni (bez termoobiegu) a blachę wyłóż papierem. Wszystkie wyżej wymienione składniki włóż do naczynia a następnie wyrób ciasto. Z gotowego ciasta uformuj 8 kulek, które następnie ułóż na blaszce, posmaruj jajkiem i następnie obsyp dodatkami (ziarnami) . Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika na ok. 30 min. I gotowe. Smacznego