Św Hildegarda podkreślała właściwości orkiszu, ziarna, które ma bardzo dobre właściwości prozdrowotne. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Śniadaniowe bułeczki orkiszowe są pyszne, dlatego warto zastąpić nimi białe pieczywo. Pokazujemy, jak w prosty sposób zrobić własne bułeczki śniadaniowe bez wychodzenia z domu.
Ziarno orkiszu zawiera dużo witamin i mikroelementów. Składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka, 2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobrze działają na układ krążenia a także układ pokarmowy. Ziarno orkiszu jest nieocenionym składnikiem codziennej diety. Warto więc sięgać po produkty orkiszowe zawsze, gdy tylko przyjdzie nam ochota.
Bułeczki orkiszowe przepis
Składniki
· 100g zmielonego ziarna orkiszu
· 400g mąki orkiszowej (typ 650)
· 1 łyżeczka soli
· 220g ciepłej wody
· 50g oleju
· 50g drożdży
· Szczypta cukru
· 1 jajko (wyłącznie do posmarowania)
· Dodatki: słonecznik, sezam, pestki dyni itp.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (bez termoobiegu) a blachę wyłóż papierem. Wszystkie wyżej wymienione składniki włóż do naczynia a następnie wyrób ciasto. Z gotowego ciasta uformuj 8 kulek, które następnie ułóż na blaszce, posmaruj jajkiem i następnie obsyp dodatkami (ziarnami) . Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika na ok. 30 min. I gotowe. Smacznego