Korzeń imbiru jest cenionym produktem nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Wzmacnia odporność, a także pomaga w dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. To wszystko sprawia, że warto włączyć imbir do codziennej diety.
Imbir - poranna pobudka
Jeśli chcesz spróbować innej pobudki zamiast porannej kawy, a dodatkowo zadbać o swoje zdrowie i przeciwdziałać fali grypy, pij regularnie poranny drink z imbiru, cytryny i miodu, które stymulują metabolizm i układ odpornościowy oraz zapobiegają przeziębieniu. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy dodać do blendera dużo imbiru, soku z cytryny i miodu. Wszystko zmiksować na puree i wzmacniacz zdrowia gotowy. Jeśli wolisz delikatniejszą wersję, można ukryć pikantność imbiru, dodając sok pomarańczowy. Jednak nie można całkowicie uniknąć ostrości! W ostrości MOC
Składniki:
3 łyżki świeżego imbiru
3 pomarańcze
2 łyżki świeżej kurkumy
1 jabłko
1 cytryna
½ łyżeczki cynamonu
W razie potrzeby 1-2 łyżki miodu
Jak przygotować imbir?
Obierz i posiekaj imbir i kurkumę, pokrój jabłko na małe kawałki, wyciśnij pomarańcze i cytrynę za pomocą prasy ręcznej. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj. Mieszankę można przecisnąć przez sito.
Wskazówka: Zamiast świeżej kurkumy można użyć 1 łyżki mielonej kurkumy.