ZIOŁA PRZECIWIRUSOWE

W naturopatii zioła stosuje się od tysięcy lat. Dziś wiadomo, że wiele z tych ziół ma działanie lecznicze, ponieważ niszczą bakterie i wzmacniają układ odpornościowy, aby mógł on niezależnie bronić organizmu przed intruzami. Wykazano również, że wiele ziół to wspaniały i skuteczny środek, który walczy z wirusami. Zioła potrafią na pewnym poziomie zatrzymać namnażania wirusów. Warto je stosować profilaktycznie, by nie dopuścić do rozwoju infekcji. Najczęstsze choroby wirusowe obejmują przeziębienie z katarem i kaszlem, ale także grypę, opryszczkę, zapalenie wątroby, grypę żołądkowo-jelitową i wiele innych.

Zioła przeciwirusowe, czyli które wybrać?

Kilka pomocny ziół, które warto mieć w domowej apteczce.

Bertram

działa przeciwwirusowo. Przy pierwszych objawach przeziębienia, warto po niego sięgnąć. Pół łyżeczki bertramu, 100ml wody i sok z połówki cytryny. Całość wymieszać i pić co 2 godziny. Przy wczesnym wykryciu wirusa, rzeczywiście potrafi skutecznie zapobiec rozwojowi infekcji.

Oregan

działa przeciwko wirusom, ponieważ jego aktywny składnik karwakrol może hamować aktywność różnych wirusów. Działa przeciwko norowirusom, wirusy opryszczki, rotawirusy lub typowe wirusy kaszlu i kataru

Czosnek

Czosnek jest jednym z najlepiej przebadanych produktów spożywczych i naturalnych. Stosowany zewnętrznie powoduje znikanie brodawek związanych z wirusami i wykazuje działanie przeciwko wirusom grypy, a także wirusom, które mogą powodować zapalenie płuc.

Czosnek jest również częścią przepisu na naturalny antybiotyk, który możesz sam zrobić.

Szałwia

Szałwia jest tradycyjnie stosowana jako herbata na ból gardła lub chrypkę.  Roślina lecznicza hamuje bakterie i stany zapalne, ale także wirusy.

Jeżówka

Jeżówka jest często przyjmowana w czasach zwiększonego ryzyka infekcji. Roślina stymuluje układ odpornościowy, zwiększa liczbę komórek odpornościowych, a jednocześnie hamuje wirusy grypy.

Bez czarny

Bez czarny to stary i sprawdzony specyfik naszych babć na grypę i przeziębienie.

Zrób własny syrop ziołowy- przepis

Składniki:

    3 szklanki wody

    2 łyżki świeżo startego imbiru lub mielonego imbiru

    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    ½ łyżeczki goździków lub goździków w proszku

    1 szklanka świeżych lub ½ do ⅔ szklanki suszonego czarnego bzu

    1 szklanka ekologicznego miodu lub melasy (1 szklanka = 240 ml)

Przygotowanie:
Wlej wodę do rondla i dodaj wszystkie inne składniki oprócz miodu. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i pozwól jagodom delikatnie gotować przez 30 do 40 minut. Następnie przetrzyj sok. Wlej płyn przez sito i pozwól mu dalej ostygnąć. Dopiero gdy sok z czarnego bzu jest zimny, dodaj miód, syrop lub melasę. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej powstały syrop do zamykanej butelki.

Jak stosować zioła przeciwirusowe?

Dorośli biorą ½ do 1 łyżki stołowej dziennie, dzieci ½ do 1 łyżeczki syropu z czarnego bzu.

W trakcie przeziębienia lub grypy: Powyższą dawkę przyjmuje się co dwie do trzech godzin - aż objawy ustąpią.