KASZKA ORKISZOWA Z JABŁKAMI

Zimne miesiące to pora ciepłego śniadania! Płatki, grysik orkiszowy, habermus są teraz bardzo popularne. I słusznie - ponieważ utrzymują jelita w zdrowiu, regulują trawienie i dostarczają cennych minerałów i błonnika. Pomagają również obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi. Stąd też dla Was wszystkich przygotowaliśmy dziś prosty przepis na pożywne i zdrowe śniadanie, w którym to kaszka orkiszowa odgrywa główną rolę.

Dlaczego kaszka orkiszowa to dobry pomysł na śniadanie?

Kaszka orkiszowa jest źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości, a także witamin z grupy B,A,D,PP oraz E. Jest ona także bogata w selen, wapń, miedź, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Jej spożywanie nie tylko poprawia odporność, ale zwalcza stany zapalne i przeziębienie. Co istotne, kaszka orkiszowa dla niemowląt również jest rekomendowana.

Oprócz tego wyróżnia ją:

  • Niski indeks glikemiczny. Orkisz ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna pszenica, o oznacza, że ​​po spożyciu kaszki orkiszowej poziom cukru we krwi wzrasta wolniej, co jest korzystne dla diabetyków i pomaga utrzymać stabilny poziom energii.
  • Lepsza tolerancja glutenu. Orkisz zawiera niższą ilość glutenu niż pszenica zwyczajna, co może być korzystne dla niektórych osób wrażliwych na gluten. Jednak nadal nie jest odpowiednią opcją dla osób cierpiących na celiakię.
  • Bogactwo przeciwutleniaczy. Orkisz zawiera naturalne przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, które mogą pomóc w ochronie zdrowia oczu i ogólnego zdrowia.
  • Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na zawartość błonnika i składników odżywczych, kaszka orkiszowa może pomagać w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu i obniżaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
  • Wsparcie dla trawienia. Błonnik obecny w kaszce orkiszowej pomaga w regulacji perystaltyki jelit, co może przynieść ulgę w przypadku problemów z trawieniem.

Kaszka orkiszowa może być stosowana jako składnik różnych potraw, takich jak zupy, sałatki, czy też jako dodatek do śniadaniowych musli. Jednak zawsze należy pamiętać o swoich indywidualnych potrzebach dietetycznych i ewentualnych alergiach, aby wybrać odpowiednie produkty spożywcze do swojej diety.

Kaszka orkiszowa z jabłkami, czyli prosty przepis, który zadowoli nawet niejadka.

Składniki:

  •     1 jabłko
  •     100 ml soku jabłkowego
  •     30 g płatków orkiszowych drobnych/ grysiku/habermusu
  •     300 ml mleka (mleko alternatywnie roślinne)
  •     1 szczypta cynamonu
  •     1 szczypta bertramu
  •     1 szczypta soli
  •     1 szczypta kurkumy
  •     1 łyżeczka prażonych liści migdałów

Przygotowanie:
Umyj, obierz jabłko, wytnij rdzeń i pokrój w plastry. Podgrzej sok jabłkowy w rondlu i zanurz w nim plastry jabłek na około 3 minuty. Plastry jabłka wyjmij i odstaw. Dodaj płatki orkiszowe, mleko, cynamon, kurkumę i sól do soku jabłkowego. Zagotuj wszystko, zdejmij z pieca i pozwól płatkom pęcznieć przez około 5 minut
Posyp ugotowane płatki, płatkami migdałowymi i bertramem oraz plastrami jabłka.

Sprawdź najlepsze produkty w naszym sklepie, z których przygotujesz kaszkę orkiszową z jabłkami.