Korzeń galgantu doceniono już w starożytności. Był tak popularny, że jego stosowanie rozprzestrzeniło się szeroko na przestrzeni wieków. Można je znaleźć nie tylko w tradycyjnej medycynie chińskiej, ale także w Ayur-Vedas Susrutas (V wiek naszej ery), z arabskimi lekarzami Awicenną i Alkindi i dalej rozpowszechniała go św. Hildegarda z Bingen. To, co było tak popularne wśród pionierów ziołolecznictwa, nadal zasługuje na swoje miejsce w literaturze o roślinach leczniczych
Co to jest galgant?
GALGANT - jedna z najważniejszych przypraw i dobroczynnych środków w kuchni Hildegardy z Bingen. W medycynie św. Hildegardy nazywany był "cudowną przyprawą" ze względu na swoje szerokie zastosowanie w kuchni i dobroczynne działanie. Należy on do roślin spokrewnionych z imbirem. Odmian galgantu jest bardzo dużo, niestety nie każda posiada pożądane działanie. Galgant dostarcza cennego i aromatycznego smaku, przejawia również wartości zdrowotne. Doktor Gotfried Hertzka, znawca medycyny św. Hildegardy z Bingen odkrył go na nowo i pomógł wielu osobom w czasie swojej praktyki lekarskiej.
Galgant możemy spotkać przede wszystkim w Azji, Tajlandii, na Sri Lance, w Cejlonie oraz Chinach. Jest on byliną zaliczaną do rodzin imbirowatych, która liczy przeszło ponad 1300 gatunków.
Galgant wg. św. Hildegardy z Bingen
Hildegarda pisała:
- "Galgant jest ciepły i nie zawiera w sobie zimna, ma działanie zdrowotne. Człowiek, który ma wysoką gorączkę, niech rozkruszy korzeń galgantu i pije ten proszek zalany gorącą wodą. Wysoka gorączka ustąpi."
- "...jeśli ktoś cierpi z powodu bólu kregosłupa, niech pije galgant w ciepłym winem, a ból ustanie"
- " ...jeśli ktoś czuje ból w sercu, lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej."
Wspomaga trawienie, zapobiega kolkom jelitowym. Chroni przed utratą słuchu.
Św. Hildegarda zalecała profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym dla podniesienia i wzmocnienia układu odpornościowego pić sok z malin ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny plus 1-2 pastylki galgantu lub trzy szczypty proszku z galgantu. Należy pić tak przygotowany sok raz dziennie. Podczas gorączki lub grypy wspomaga organizm.
W jakiej formie można kupić galgant?
Korzeń galgantu dostępny w formie przyprawy:
- zmielonej,
- siekanej,
- pastylek,
- kosteczek pigwowych.
Zastosowanie galgantu
Galgant stosuje się wówczas, gdy doskwiera nam: utrata apetytu, afrodyzjak, katar oskrzeli, dysbioza, bolesne miesiączkowanie, dolegliwości dyspeptyczne, choroby kości, wrzód żołądka, reumatyzm, zespół Roemhelda, zapalenie oskrzeli, astmatyczny, zapalenie żołądka.
Galgant znajduje zastosowanie nie tylko jako roślina lecznicza ale także w kulinariach.
Działanie galgantu
- Antybakteryjne.
- Przeciwzapalne.
- Hamowanie wydzielania kwasu żołądkowego.
- Przeciwwrzodowe.
Jak uprawia się galgant?
Galgant pochodzi z południowych chińskich prowincji Guangdong i Guangxi. Dziś jednak uprawa odbywa się szczególnie na Sri Lance, w Wietnamie, Indiach i Tajlandii.
GALGANT ŚW. HILDEGARDY Z BINGEN
Klasyczna herbatka z galgantem
Wlać 200 ml gorącej wody na 1 łyżeczkę galgantu. Przykryć i pozostawić na 5 minut. Pij 1–3 razy dziennie
******************************************************************************************************
Herbatka pobudzająca apetyt
- 10 g galgantu
- 10 g imbiru
- 10 g arcydzięgla
- 10 g nasion kolendry
Przygotowanie :
250 ml gorącej wody zalać jedną łyżkę ziół.
Stosowanie
pić filiżankę 3 razy dziennie przed jedzeniem
*******************************************************************************************************Sivesan
Przepis pochodzi od św. Hildegardy z Bingen
Składniki
- 100 g owoców kopru włoskiego
- 50 g mielonego galgantu
- 25 g korzenia dyptamu
Przygotowanie:
Zmiel i wymieszaj składniki
Spożycie
1/2 godziny po obiedzie 1 łyżeczkę ziół wymieszać w ciepłym winie
Obszary zastosowania:
dla zdrowej cery,
poprawia krążenie krwi,
poprawia trawienie,
poprawia rekonwalescencję.
*******************************************************************************************************
Habermus z galgantem
- 2 szklanki habermusu z orkiszu
- 4 szklanki wody
- 3-4 pokrojonych jabłek
- 2 łyżeczki miodu
- 3 szczypty galgantu i bertramu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka płatków migdałowych, rodzynki wedle uznania
- 1 łyżeczka nasion babki płesznik
Materiał źródłowy
- “ GroBe Hildegard Apotheke”. G. Hertzka
- “Heilsame Schopfung- nie naturliche Wirkraft der Dinge” Physika Band V
- "Hildegard Zeitungen"; W. Strehlow
- Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Erster Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003