GALGANT (Alpinia officinarum)

Korzeń galgantu doceniono już w starożytności. Był tak popularny, że jego stosowanie rozprzestrzeniło się szeroko na przestrzeni wieków. Można je znaleźć nie tylko w tradycyjnej medycynie chińskiej, ale także w Ayur-Vedas Susrutas (V wiek naszej ery), z arabskimi lekarzami Awicenną i Alkindi  i dalej rozpowszechniała go św. Hildegarda z Bingen. To, co było tak popularne wśród pionierów ziołolecznictwa, nadal zasługuje na swoje miejsce w literaturze o roślinach leczniczych

Rodzina : z gatunku roślin imbirowatych


Co to jest galant?

GALGANT - jedna z najważniejszych przypraw i  dobroczynnych środków  w kuchni Hildegardy. Nazywany jest inaczej  w medycynie św. Hildegardy  "cudowną przyprawą" ze względu na swoje szerokie zastosowanie w kuchni i dobroczynne działanie.

Należy do roślin spokrewnionych z imbirem. Odmian galgantu jest bardzo dużo, niestety  nie każda  posiada  pożądane  działanie.  Galgant dostarcza cennego i aromatycznego smaku, przejawia również wartości  zdrowotne.  Doktor Gotfried Hertzka, znawca medycyny św. Hildegardy odkrył go na nowo i pomógł wielu osobom w czasie swojej  praktyki lekarskiej. 

Hildegarda pisała:

"Galgant jest ciepły i nie zawiera w sobie zimna, ma działanie zdrowotne. Człowiek, który ma wysoką gorączkę,  niech rozkruszy korzeń galgantu i pije ten proszek zalany gorącą wodą. Wysoka gorączka ustąpi."

"...jeśli ktoś cierpi z powodu bólu kregosłupa, niech pije galgant w ciepłym  winem, a ból ustanie"

" ...jeśli ktoś czuje ból w sercu, lub ma słabe serce,  niech je galgant, a poczuje się lepiej."

Wspomaga trawienie, zapobiega kolkom jelitowym. Chroni przed utratą słuchu.

      Św. Hildegarda zalacała profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym dla podniesienia i wzmocnienia układu odpornościowego pić sok z malin ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny plus 1-2 pastylki galgantu lub trzy szczypty proszku z galgantu. Należy pić tak przygotowany sok raz dziennie. Podczas gorączki lub grypy wspomaga organizm.

Korzeń galgantu dostępny w formie przyprawy:

*  zmielone

*  siekanej

*  pastylek

*  kosteczek pigwowych

Zastosowanie galantu:

Galant stosuje się wówczas, gdy doskwiera nam: utrata apetytu, afrodyzjak, katar oskrzeli, dysbioza, bolesne miesiączkowanie, dolegliwości dyspeptyczne, choroby kości, wrzód żołądka, reumatyzm, zespół Roemhelda

zapalenie oskrzeli, astmatyczny, zapalenie żołądka

Działanie galantu:

* Antybakteryjny

*Przeciwzapalne (przeciwzapalne)

*Hamowanie wydzielania kwasu żołądkowego

*Ochrona żołądka (przeciwwrzodowa)

Jak uprawia się galant?

Galgant pochodzi z południowych chińskich prowincji Guangdong i Guangxi. Dziś jednak uprawa odbywa się szczególnie na Sri Lance, w Wietnamie, Indiach i Tajlandii.

GALGANT ŚW.  HILDEGARDY

Klasyczna herbatka z galgantem

Wlać 200 ml gorącej wody na 1 łyżeczkę galgantu. Przykryć i pozostawić na 5 minut. Pij 1–3 razy dziennie

******************************************************************************************************


Herbatka pobudzająca apetyt

10 g galgantu

10 g imbiru

10 g arcydzięgla

10 g nasion kolendry

Przygotowanie :

250 ml gorącej wody zalać jedną łyżkę ziół.

Stosowanie

pić filiżankę 3 razy dziennie przed jedzeniem

*******************************************************************************************************



Sivesan

Przepis pochodzi od św. Hildegardy z Bingen

Składniki

100 g owoców kopru włoskiego

50 g mielonego galgantu

25 g korzenia dyptamu

 

Przygotowanie:

Zmiel i wymieszaj składniki

Spożycie

1/2 godziny po obiedzie 1 łyżeczkę ziół wymieszać w ciepłym winie

Obszary zastosowania:

*dla zdrowej cery

*poprawia krążenie krwi

*Poprawia trawienie

*poprawia rekonwalescencję

*********************************************************************************************************



Habermus z galgantem


*       2 szklanki habermusu z orkiszu 

*       4 szklanki wody        

*       3-4 pokrojonych jabłek 

*       2 łyżeczki miodu 

*       3 szczypty galgantu i bertramu

*       1 łyżeczka cynamonu 

*       1 łyżeczka płatków migdałowych, rodzynki wedle uznania 

*       1 łyżeczka nasion babki płesznik

Materiał źródłowy

“ GroBe Hildegard Apotheke”. G. Hertzka

“Heilsame Schopfung- nie naturliche Wirkraft der Dinge” Physika Band V

" Hildegard Zeitungen"; W. Strehlow

 Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Erster Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003