DIETA

DIETA

 

   „Każdy głupiec może pościć, ale tylko mędrzec potrafi również stosować mądrą dietę.”

 

                                                                                                                                               ~ Georhe B. Shaw

Najważniejszym aspektem zdrowego trybu życia jest odpowiednio dobrana dieta. Aby odniosła pożądany skutek, powinna być zbilansowana i skomponowana indywidualnie dla potrzeb danej osoby. Zdrowe odżywianie zapewnia organizmowi energię, kondycję oraz dobre samopoczucie. Dietę orkiszową definiują dwa pojęcia: viriditas, czyli siła życiowa oraz subtilitat – wartość lecznicza produktów spożywczych. Kuchnia św. Hildegardy jest bogata w zboża, owoce, warzywa, mięsa, ryby oraz rozmaite zioła i przyprawy. Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Dieta orkiszowa nie zawiera zimnych soków oraz jogurtów, ponieważ, zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, posiłek ten powinien być rozgrzewający. Idealną propozycją na zdrowy i smaczny poranny posiłek jest Habermus orkiszowy, przyrządzany z płatków orkiszowych lub grysiku. Umiejętnie przygotowany Habermus jest źródłem wysokowartościowego białka, węglowodanów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E, B1, B2, B6. Poniżej prezentujemy przepis na tą lekką i pożywną potrawę.

 

Przepis na Habermus dla 4 osób:

- 2 szklanki habermusu z orkiszu

- 4 szklanki wody

- 3-4 pokrojonych jabłek

- 2 łyżeczki miodu

- 3 szczypty galgantu u bertramu

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka płatków migdałowych, rodzynki wedle uznania

- 1 łyżeczka nasion babki płesznik



CO WARTO WIEDZIEĆ

 Żywność zalecana przez św. Hildegardę z Bingen

Podstawowa żywność: fasola, kalafior, brokuły, masło, orkisz, kasztany (kasztany), koper włoski, herbatniki przyprawowe, orkisz haberus, owies, kalarepa, sałata (marynowana), miód, marchew, ciecierzyca, olej z dyni i dyni, migdały (słodkie), chrzan (Chrzan), rzodkiewka, surowy cukier trzcinowy (umiarkowany), burak ćwikłowy, seler, olej słonecznikowy, sól kamienna (umiarkowana), orzechy włoskie, ocet winny, cebula.

    Mięso: drób (kurczak, indyk, struś), jagnięcina, wołowina (umiarkowana), dziczyzna (jeleń, sarna), koza.

    Ryby: , pstrąg potokowy, okoń, dorsz, szczupak, sum, sandacz, dorsz.

    Owoce: jabłko, gruszka, jeżyna, malina, porzeczka, wiśnia, wiśnia dereń, morwa, niesplik, pigwa, tarnina, winogrona, cytryna (pomarańcza), daktyle.

    Napoje: piwo, kawa orkiszowa, soki owocowe rozcieńczone świeżą „wodą”, herbata (koper włoski, dzikiej róży, szałwia), wino, mleko kozie.

    Przyprawy: mięta nadwodna, bylica, korzeń bertramu (Anacyclus pyrethrum), pokrzywa, rukiew wodna, korzeń dyptamu, korzeń goryczki, koper włoski, babka płesznik, korzeń galgantu (Alpinia officinarum), czosnek (surowy), mięta, pieprz Kubeba, lawenda, gałka muszkatołowa, kminek, goździki, natka pietruszki, macierzanka, wrotycz pospolity, szałwia, krwawnik pospolity, korzeń lukrecji, hyzop, cynamon.

    »Trucizny kuchenne«: węgorz, kaczka, groszek, truskawka, tłuste mięso, ogórek, gęś, jagoda, czarny bez, kapusta,, por, soczewica, rośliny psiankowate, oliwa z oliwek, grzyby, brzoskwinia, śliwka, cukier rafinowany, proso jagodowe, surowe jedzenie, wieprzowina, biała mąka pszenna, kiełbasa. Ogólnie w przypadku poważnych chorób: unikaj białka zwierzęcego.