POKRZYWA właściwości zdrowotne i zastosowanie

Pokrzywa (Urtica dioica) była już używana jako roślina lecznicza przez ludy starożytne i wielkich uzdrowicieli starożytności. Nie bez powodu, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i moczopędne. Preparaty wykonane z pokrzywy mogą szczególnie pomóc w dolegliwościach w okolicy nerek i pęcherza. Ten efekt drenażu opiera się między innymi na tym, że roślina zawiera wysoką zawartość minerałów. Aby jednak pracować optymalnie, należy dodać wystarczającą ilość płynu. Poznajcie główne właściwości zdrowotne pokrzywy oraz jej główne zastosowanie.

Pokrzywa właściwości zdrowotne

Pokrzywa wykazuje właściwości:

  • Wzmacniające organizm
  • Moczopędne
  • Łagodzące objawy kamicy nerkowej
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów
  • Zaczerwienienie z zapaleniem
  • Zaburzenia dróg moczowych
  • Lumbago
  • Nerwoból
  • Reumatyczne dolegliwości

Pokrzywa zastosowanie:

Badania wykazały, że długotrwałe przyjowanie ekstraktu z porzywy spowodowały większą ruchomośc stawów.

Korzeń pokrzywy łagodzi objawy związane z powiększeniem prostaty. Samo powiększenie nie jest eliminowane przez korzeń pokrzywy. Jednak badania wykazały, że ekstrakt z korzenia pokrzywy może hamować wzrost komórek raka prostaty.

Pokrzywa przeciwwskazania:

Herbata z pokrzywy powinna być spożywana z umiarem – 4 filiżanki dziennie to maksimum.

Przepisy z zastosowaniem pokrzywy

Mieszanka herbaty na nerki

  • 25 g ziela pokrzywy
  • 25 g wilżyny

Wlać 200 ml wrzącej wody na 1 łyżeczkę mieszanki i pozostaw na 5 minut; Pij 1 szklankę 3 - 4 razy dziennie

******************************************************************************************************

Klasyczna herbata z korzenia pokrzywy przy powiększonej prostacie

 Jedną łyżeczkę grubo posiekanego korzenia zalać szklanką zimnej wody. Całośc zagotować. Pozostaw pod przykryciem przez 10 minut;

Pij filiżankę 3 - 5 razy dziennie

 ******************************************************************************************************

Mus z pokrzywy na reumatyzm i stany zapalne

Młode liście pokrzywy można gotować na parze (przygotowane jak szpinak),wówczas właściwości przeciwzapalne pokrzywy są w pełni wykorzystane. Wynika to głównie z faktu, że stężenie substancji aktywnych w parzonych liściach jest najwyższe. To wysokie stężenie oznacza, że pozytywnie wpływa na przewlekłe procesy zapalne. Badania wykazały, że przyjmowanie 50-100 g pokrzywy razem z 50 mg diklofenaku dziennie jest tak samo skuteczne jak leczenie 200 mg Pokrzywa była już używana jako roślina lecznicza przez ludy starożytne i wielkich uzdrowicieli starożytności. Nie bez powodu, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i moczopędne. dziennie.

Przygotowanie musu pokrzywowego:

Umyj pokrzywy i sparz je gorącą wodą. Posiekaj małą cebulę i zmiksuj z pokrzywami w blenderze. Gotuj na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Ciągle mieszając, dodaj odrobinę wody,

W razie potrzeby dodaj odrobinę masła i przyprawy.

Codziennie spożywaj 50-100 g musu z pokrzywy

******************************************************************************************************

Mieszanka herbaty, gdy narządy oddechowe, a także żołądek i jelita są zaśluzowane

 Składniki:

  • 30 g tymianku
  • 30 g omanu
  • 10 g pokrzywy
  • 10 g korzenia biedrzeńca
  • 10 g liści babki lancetowatej
  • 10 g goryszu

 1 łyżeczkę mieszanki wsypać do 200 ml wrzącej wody i pozostawić na 5 minu.  Pij 1 szklankę 3 - 4 razy dziennie.

 *******************************************************************************************************

Klasyczny tonik do włosów z pokrzywy

Składniki:

  • 200 g świeżych liści pokrzywy
  • 500 ml octu jabłkowego

1 litr wody

Przygotowanie:

Umieść liście pokrzywy w rondlu i zagotuj razem z octem jabłkowym i wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu. Odstaw na 1 godzinę

Odcedź i wlej gotowy tonik do włosów do ciemnych butelek

  

Materiał źródłowy

Hiller, Karl; Metzig, Matthias F.: Lexikon der Arzneipflanzen und Drogen, Zweiter Band, Spektrum Akademischer Verlag; Heidelberg 2003

H.-H. Rhyner, B. Frohn: Heilpflanzen im Ayurveda, AT Verlag, Baden und München 2006