CZY MĄKA ORKISZOWA UCZULA?

Mąka orkiszowa jest często wybieraną odmianą mąki, bardzo często wybieraną ze względu na swoje właściwości pro-zdrowotne. Staje się coraz łatwiej dostępnym produktem, który coraz częściej pojawia się nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Zawsze podkreślam, kupując orkisz, szukajmy tego z prastarych odmian ( Oberkulmer Rotkorn, Tiroler Rotkorn, Schawbenkorn, Frankenkorn, Ostro)

Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa?

Orkisz zawiera więcej glutenu, niż tradycyjna pszenica. Orkisz jest bardzo wartościowym zbożem z uwagi na to, że charakteryzuje się wysoką koncentracją składników pokarmowych. To co odróżnia te dwa zboża, to fakt, że często osoby uczulone na pszenicę, często nie mają alergii na orkisz.
Już św. Hildegarda z Bingen pisała, że osoby uczulone na produkty z tradycyjnej pszenicy, doskonale tolerują wyroby z orkiszu. Współczesne wyniki rzeczywiście potwierdzają ten fakt, iż niektóre osoby chorujące na celiakię ( choroba trzewna) , mogą spożywać orkisz i zboże to jest tolerowane przez ich organizm. Oczywiście nie można z góry założyć, że każdy chory na celiakię będzie dobrze tolerował orkisz, ale rzeczywiście lekarze mogą pochwalić się pozytywnymi rezultatami diety orkiszowej u tych pacjentów.

Orkisz wpływa korzystnie na układ trawienny i coraz częściej stosuje się go w dietach leczniczych. Jak pisała św. Hildegarda " Orkisz jest najlepszym ze zbóż, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne zboża"........." Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daję rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia"
Dojrzałe ziarenko orkiszu zawiera spore ilości krzemu, który roślina pobiera z gleby. Kwas krzemowy jest istotny dla skóry, włosów, paznokci, wzmacnia pracę mózgu i poprawia koncentrację. Cynk natomiast zawarty w ziarenkach orkiszu wspiera chorą wątrobę.

Mąka jest jednak nieodłącznym elementem diety każdego człowieka. Nie sposób jej nie spożywać, skoro dodawana jest do wielu produktów, które jemy na co dzień. Najczęściej jednak dominuje w naszej diecie mąka pszenna, która jednocześnie jest najtańsza. Wykorzystujemy ją do ciast, sosów, makaronów, pieczywa itp.

Pamiętajmy jednak, że spożywając mąkę pszenną, spożywamy mąkę najmniej wartościowa, bo zawiera mniej błonnika i innych składników odżywczych, dlatego warto zamienić ją na mąkę orkiszową lub żytnią.
Mąka orkiszowa alternatywą dla mąki pszennej

Nadmierne spożywanie glutenu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Nie jest prawdą, że trzeba być uczulonym na gluten, bądź chorować na celiakię, aby poczuć się gorzej codziennie spożywając produkty wysokoglutenowe.


Najbardziej logiczną i pełnowartościową alternatywą dla pszenicy to ziarno orkiszu. Jest to pełnowartościowa forma pszenicy, ma jednak inną cząsteczkę białkową i jest tolerowana przez osoby uczulone na pszenicę ( nie mam na myśli to osób uczulonych na gluten) Orkisz zawiera: 56% skrobi, 13-17%% białka, 2,7% tłuszczu oraz 2% składników mineralnych. To wszystko sprawia, że pozytywnie wpływa na krążenie krwi, działa rozgrzewająco, a także zwalcza dolegliwości alergiczne. Zawarte w niej składniki mineralne poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wzmacniają aktywność mózgu i poprawiają koncentrację. Orkisz polecany jest również osobom na diecie, ponieważ jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny przez organizm.

To wszystko sprawia, że warto zamienić mąkę pszenną mąką orkiszową, która jest dostępna w różnych sklepach. Pozostaje nam już wyłącznie wybór, który jej typ włożymy do koszyka. Na półkach sklepowych znajdziemy bowiem typ: pełnoziarnista, mąka micro dla niemowląt, typ 1050, 405, 630.