Makaron jajeczny czy to ten wykonany z mąki orkiszowej, pszennej itp. stanowi element zdrowej i zróżnicowanej diety. Dobrze podany stanowi jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań, i wbrew obiegowej opinii NIE TUCZY.
Przeciętny Włoch zjada rocznie ok. 30 kg makaronu, a Polak … zaledwie 3 kg. To stanowczo za mało, tym bardziej, że ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie właściwości zdrowotnych. A makaron orkiszowy? Jeszcze kilka dodatkowych.
Czy makaron orkiszowy tuczy?
Przez wiele lat uważano, że makaron tuczy, a co za tym idzie osoby dbające o sylwetkę ograniczały jego spożycie. Zdaniem dietetyków to nie makaron jest kaloryczny tylko sosy, z którymi go podajemy.
Prawdą jest, że 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale zwróćmy uwagę, że podczas gotowania wchłania on wodę przez co trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Tak więc porcja 100 g po ugotowaniu ma już tylko ok. 87 kcal (makaron jajeczny – ok. 110 kcal). Oprócz tego makaron orkiszowy posiada także inne wartości odżywcze:
Węglowodany – 62,4g
Białko 11,6 g
Tłuszcze 2,7 g
Makaron orkiszowy wytwarzany jest z mąki orkiszowej. Zawiera więc dodatkowo dużą ilość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. Makaron orkiszowy jest bardzo delikatny w smaku i ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne zyskuję coraz większą popularność. Pamiętajmy więc, że sam makaron nie tuczy. Jeżeli więc nie chcemy przytyć dodawajmy do niego lekkie sosy oparte na bazie warzyw, np. pomidory w sosie własnym z bazylią, czosnkiem lub mieszanką ziół dodatkiem mozzarelli. Zrezygnujmy natomiast z tłustych, mięsnych sosów i żółtych serów. Spożywajmy więc makaron orkiszowy na zdrowie.