Wiele osób zastanawia się jak urozmaicić dietę niemowlaka, które produkty będą dla niego odpowiednie, a które wręcz przeciwnie. Starając się dbać o jego zdrowy rozwój warto podawać mu kaszę orkiszową bogatą w wiele cennych składników odżywczych. Podpowiadamy jak przygotować kaszkę orkiszową i kiedy podać ją dziecku?
Dlaczego kaszka orkiszowa jest dobra dla Twojego dziecka?
Kaszka w diecie niemowlęcia odgrywa ważną rolę. Jest to produkt łatwo przyswajalny przez organizm, a do tego pyszny i zdrowy. Można go podawać dziecku już od 6 miesiąca życia. Nic więc dziwnego, że wielu rodziców urozmaica dietę dziecka właśnie tym produktem. My rekomendujemy, by podawać dziecku kaszkę orkiszową, która ma lekko orzechowy smak, a przez to jest o wiele słodsza.
Zalety kaszki orkiszowej
Kaszka orkiszowa jest bogata w wiele cennych substancji odżywczych. Jej wartość odżywcza jest uwalniana wraz z ciepłem i wilgocią, a podawanie niemowlakom zbóż w tej postaci już od najmłodszych lat sprzyja ich rozwojowi.
Kaszka orkiszowa jest cennym źródłem składników, w tym błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie.
Wartość odżywcza | w 100g |
Wartość energetyczna (kJ/kcal): | 1553/367 |
Tłuszcz (g): | 2,4 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): | 0,3 |
Węglowodany (g): | 69,4 |
w tym cukry** (g): | 2,3 |
w tym skrobia (g): | 67,1 |
Błonnik (g): | 8,8 |
Białko (g): | 13,4 |
Sól (g): | 0,012 |
Witamina B1 (mg): | 1,3 |
Jak przygotować kaszkę orkiszową?
Przygotowanie kaszki orkiszowej jest banalnie proste. Wystarczy do ok. 100 ml wody i 100 ml. ciepłego mleka dodać ok. 6 łyżek produktu, a następnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.