Chleb orkiszowy jest zdrowy i pożywny, dlatego powinien na stałe zagościć w każdej kuchni. Często zadajecie pytania z której mąki chleb najlepiej wykonać. Z mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej będzie bardziej pożywny ze względu na większość zawartość błonnika, ale dość ciężki w swojej konsystencji. Nie jest to chleb sprężysty i pulchny. Z mąki orkiszowej typ 1050 pieczywo będzie natomiast już bardziej pulchne i delikatniejsze ( więcej na temat mąk w artykule " Mąka orkiszowa rodzaje"). Chlebek wspaniale nadaje się na śniadanie, a także na przekąskę do pracy lub szkoły. Urzeka wyjątkowym smakiem i zapachem – szczególnie ten świeżo wyjęty z pieca. Jak upiec piec orkiszowy? Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.
Jeśli nie macie sprawdzonego źródła, gdzie można takich chlebek kupić, spróbujcie upiec go sami w domu.
Po chleb orkiszowy powinniśmy sięgać wszyscy, gdyż jest delikatny dla naszego układu pokarmowego. Bez obaw mogą go spożywać kobiety w ciąży, jest to nawet wskazane i cukrzycy. Chleb orkiszowy robi się szybko. Można go zrobić na bazie mąki orkiszowej i zakwasu orkiszowego lub drożdży. Wedle uznaniu . Bezproblemowy, zdrowy i pyszny.
Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach
Całkowity czas przygotowania: 2 godz.
Czas wyrastania: 1 godz. 30 min
Czas pieczenia: 30 min.
Składniki:
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1/2 kostki drożdży
500 g mąki orkiszowej dla odmiany 630 ( chleb będzie bardzo pulchny)
Przepis:
Mąkę przesypujemy przez sito, wysypujemy na stolnicę, w zagłębienie wlewamy wodę, dodajemy drożdże i sól. Następnie należy bardzo dobrze zagnieść ciasto ( około 15 minut). Gotowe ciasto kładziemy do przygotowanych foremek i pozwalamy mu wyrosnąć przez półtorej godziny. Następnie pieczemy w temperaturze 220 st. przez pół godziny.
Do chlebka możemy dodać otręby, koper włoski, macierzankę, babkę płesznik, słonecznik.
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie
Całkowity czas przygotowania: 4 godz. 40 min.
Czas wyrastania: 4 godz.
Czas pieczenia: 40 min.
Składniki:
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
200 g zakwasu orkiszowego lub żytniego
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub mąki orkiszowej typ 1050
Przepis:
Mąkę orkiszową mieszamy z solą i zakwasem. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto.
Formę do pieczenia (ok. 12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej wyrobione wcześniej ciasto.
Całość przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 4 godziny, następnie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba skrapiamy delikatnie wodą i wstawiamy do pieczenia. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego.