Kawa orkiszowa ma wyraźniejszy aromat w stosunku do tej zbożowej. Jest nieco łagodniejsza w smaku. Jak zauważają Ci, którzy się nią delektują działa rozgrzewająco, poprawia nastrój, a także wydolność organizmu. Mimo tego, że nie zawiera kofeiny zapobiega zmęczeniu. Jak parzyć kawę orkiszową, by zachowała swoje właściwości?
Na rynku dostępne są kawy orkiszowe różnego rodzaju. Najbardziej popularna jest jest kawa orkiszowa rozpuszczalna, bo jest błyskawiczna w przygotowaniu. Najzdrowsza jest kawa orkiszowa w ziarnach, pod warunkiem, że ziarno pochodzi z dobrego źródła. Ten gatunek kawy wychwalała św. Hildegarda z Bingen .Prażone ziarna pozwalają na przygotowanie pysznej kawy w/g zaleceń św. Hildegardy.
Kawa orkiszowa przygotowanie
Składniki:
½ l wody
2 łyżki kawy orkiszowej
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
2 plasterki imbiru
kilka ziarenek kardamonu
sok z cytryny
Jak przygotować kawę orkiszową krok po kroku?
Do zagotowane wody dodajemy 2 łyżeczki kawy orkiszowej i miodu. Jak już wszystkie składniki się rozpuszczą dodajemy imbir, cynamon i kardamon. Całość gotujemy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy kilka kropli zimnej wody oraz sok z cytryny.
Przed podaniem przecedzamy przez sito.
Kawa orkiszowa sama w sobie jest słodka, ale jeżeli lubimy możemy dodać do niej mleczko migdałowe lub kokosowe.
Życzymy smacznego.