Cierniste krzewy tarniny są cenione przez ludzi i zwierzęta od tysięcy lat. Jego silnie rozgałęzione i kolczaste gałęzie zapewniają ochronę przed dzikimi zwierzętami, a dzięki niezliczonym białym kwiatom jest jedną z najważniejszych rośli dla owadów, zwłaszcza dzikich pszczół i motyli. Jego kwiaty są również stosowane jako łagodny środek przeczyszczający, moczopędny, kaszel i do oczyszczania krwi w wiosennym leczeniu. Oprócz tych wszystkich cudownych właściwości szczególnie dzięki cierpkim, czarnym owocom, służyły już ludziom w epoce kamienia łupanego jako ważne źródło energii .
Tarnina właściwości lecznicze:
Owoce tarniny są pełne garbników, witaminy C, kwasów owocowych, minerałów i cukru. Nadają się do spożycia i dalszego przetwarzania po pierwszych przymrozkach, ponieważ to nieco zmniejsza garbniki i ujawnia ich słodki, gorzki smak. Naturopatia wykorzystuje owoce do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i gardła.
Jeśli przetworzysz owoce tarniny w mus, galaretkę lub sok, to wzmacniasz swoją odporność. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym nasze ciało i układ odpornościowy potrzebują silnego wzmocnienia.
Owoce tarniny są również niezwykle pomocne w rekonwalescencji, regeneracji organizmu po chorobie i odzyskaniu siły.
Ponadto można użyć musu, jeśli przewód pokarmowy jest podrażniony. Po wakacjach i obfitym jedzeniu i spożywaniu napojów alkoholowych układ pokarmowy może potrzebować nieco więcej uwagi.
Konfitura z tarniny:
Po przetwory z tarniny warto sięgać każdego, bo to niezwykle skuteczny wzmacniacz odporności. Warto spożywać 1 łyżeczkę konfitury dziennie. Można dodać konfiturę do porannego musli, kaszek, kanapek lub smoothie.
Prosty przepis na konfiturę z tarniny:
- 1 kg owoców tarniny po pierwszych przymrozkach
- 200 ml wody
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 organiczny plasterek cytryny
- 1 laska cynamonu (do woli)
- małe słoiki (sterylizowane w temperaturze 150 stopni przez 10 minut w piekarniku)
Jak przygotować konfiturę z tarniny:
Umyj tarninę. Wlej wodę do rondla, włóż tarninę, laskę cynamonu, cukier. Gotuj na wolnym ogniu w zamkniętym rondlu przez 40–60 minut na niskim poziomie. Jak tylko miąższ tarniny oderwie się od pestki, dodaj plasterki cytryny i pozwól mu się krótko dusić. Wyjmij laskę cynamonu i przepuść wszystko przez sito.
Doprowadzić konfiturę na chwilkę do wrzenia i wlać do słoiczków.