Dzięki św. Hildegardzie i jej wiedzy jesteśmy w stanie oczyścić ciało i duszę i zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu w okresach jesienno zimowych, gdzie jesteśmy narażeni najbardziej na przeziębienie. Katar, chrypka, podwyższona temperatura – to tylko niektóre z objawów choroby, którym można zaradzić przestrzegając zaleceń mniszki z Bingen.
„Kto ma katar i kaszle, ten niech je wrotycz pospolity w zupach, ciastach, potrawach mięsnych lub w inny sposób. Kto ma suchy kaszel, powinien przyrządzić sobie zupę z drobno zmielonej mąki i wrotyczu pospolitego i często ją jeść. [...] W ten sposób zaniknie suchość i wewnętrzna bolesność związana z kaszlem”.
Zdaniem mniszki w leczeniu przeziębienia pomocny może się okazać sproszkowany wrotycz pospolity. Dodana do niego mąka orkiszowa skutecznie pomaga dzieciom „zasmarkanym”, których organizmy na każde przeziębienie reagują obfitym wydzielaniem śluzu. Co istotne, z powodzeniem może być stosowany u całej rodziny.
Sposób użycia: 1 szczypta na dzień do gotowania potrawy.
Dieta św. Hildegardy z Bingen
Jednym z filarów diety św. Hildegardy są naturalne środki lecznicze, wśród których na pierwszy plan wysuwają się m.in.: miód z gruszkami i specjalną mieszanką ziół, leczenie złotem, kuracja piołunem, proszek Sivesan oraz oczywiście orkisz.
Środki lecznicze, które wykorzystywała w leczeniu święta różnią się od siebie wyraźnym ograniczeniem ich stosowania, co oznacza, że niektóre z nich nie mogą być przyjmowane profilaktycznie, a jedynie w przypadku wystąpienia konkretnych objawów chorobowych lub przy podwyższonym ryzyku zachorowania.Św. Hildegarda leczenie przeziębienia
Św. Hildegarda z Bingen pisała:„Kto ma katar i kaszle, ten niech je wrotycz pospolity w zupach, ciastach, potrawach mięsnych lub w inny sposób. Kto ma suchy kaszel, powinien przyrządzić sobie zupę z drobno zmielonej mąki i wrotyczu pospolitego i często ją jeść. [...] W ten sposób zaniknie suchość i wewnętrzna bolesność związana z kaszlem”.
Zdaniem mniszki w leczeniu przeziębienia pomocny może się okazać sproszkowany wrotycz pospolity. Dodana do niego mąka orkiszowa skutecznie pomaga dzieciom „zasmarkanym”, których organizmy na każde przeziębienie reagują obfitym wydzielaniem śluzu. Co istotne, z powodzeniem może być stosowany u całej rodziny.
Wrotycz pospolity na przeziębienie
Wrotycz pospolity znajduje zastosowanie w leczeniu: przeziębienia, przewlekłego kataru, hipochondrii, polipów, chorób migdałków gardłowych, upławach. Według św. Hildegardy jest to też najlepszy środek w przypadku łagodnego przerostu prostaty.Sposób użycia: 1 szczypta na dzień do gotowania potrawy.