JAK ZROBIĆ ORYGINALNE I SMACZNE LASAGNE ORKISZOWE I DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ?

Lasagne niejako obok pizzy i spaghetti jest najpopularniejszym daniem kuchni włoskiej. Coraz częściej gospodynie domowe wybierają jego „zdrowszą wersję” i przygotowują lasagne orkiszowe. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i pełnowartościowe. Podpowiadamy jak przygotować lasagne orkiszowe?

Dlaczego warto jeść lasagne orkiszowe?

Lasagne orkiszowe jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne. Ma także wiele właściwości zdrowotnych, które docenią przede wszystkim osoby prowadzące aktywny styl życia. Lasagne orkiszowe św. Hildegardy z Bingen:

  • ·         działa rozgrzewająco,

  • ·         jest pożywne, ale także lekkostrawne,

  • ·         jest dobrze przyswajalne przez organizm.

Lasagne orkiszowe pełnoziarniste to wspaniała alternatywa dla makaronu pełnoziarnistego.

Jak zrobić lasagne orkiszowe? 

Aby przygotować lasagne orkiszowe będziemy musięli przygotować ciasto naleśnikowe orkiszowe lub gotowy makaron orkiszowy pełnoziarnisty jajeczny.

W pierwszym przypadku będziemy potrzebowali:

  • ·         250 g mąki orkiszowej

  • ·         pół litra wody (można pół na pół z mlekiem i wodą gazowaną)

  • ·         Sól, cukier

  • ·         2 łyżki ziół prowansalskich

  • ·         Łyżeczka suszonych płatków czosnku

  • ·         1 jajko

Z powyższych składników przygotowujemy ciasto tak jak na naleśniki z ziołowymi dodatkami. Smażymy.

Jeżeli zdecydujemy się na makaron orkiszowy  - wystarczy zagotować go w wodzie z solą przez ok. 5 min.

Co jeszcze będzie nam potrzebne by przygotować lasagne orkiszowe?

  • ·         2 łyżki mąki

  • ·         2 łyżki masła

  • ·         25g mleka

  • ·         Woda

  • ·         Sól

  • ·         500g mozzarelli

  • ·         Cebula

  • ·         Kiełki fasoli Mung

  • ·         Szpinak

Przygotowujemy sos beszamelowy, w tym celu mieszamy z sobą: 2 łyżki mąki + 2 łyżki masła+ 25 g mleka z wodą  i szczypta soli.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem następnie układamy na przemian naleśnik (ugotowany makaron orkiszowy), mozzarellę, szpinak, kiełki i ponownie naleśnik. Tworzymy trzy/ cztery warstwy. Całość polewamy sosem beszamelowm i zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 st. przez 15-20 min. Lasagne orkiszową podajemy z pomidorami i bazylią.

Smacznego.