MĄKA ORKISZOWA WADY I ZALETY

Mąka orkiszowa coraz częściej gości w każdej kuchni. Jest wartościową alternatywą dla mąki pszennej. Sam orkisz jest bowiem „leczniczym praziarnem”. Orkisz uprawiano na naszym kontynencie już około 2500 roku przed Chrystusem. Według św. Hildegardy właśnie ten gatunek zboża stanowi najważniejszy element zdrowej diety. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin (A,E,D) oraz składników mineralnych. Nic więc dziwnego, że korzystnie wpływa na liczne funkcje naszego organizmu.

Prozdrowotne właściwości orkiszu są znane już od dawna. Wiele mówi się o tym drogocennym ziarnie, które jest alternatywą dla pszenicy, w mediach, w poradnikach, w książkach, a nawet sami dietetycy wprowadzają go pacjentom do jadłospisu. Zdrowa żywność stała się bowiem bardzo popularna, a ludzie umysły bardziej świadome, że to co wkładamy do naszych ust, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. W sklepach pojawiły się produkty zawierające ziarno orkiszu.
Niestety nie każde ziarno orkiszu, jest tą prastarą odmianą, czystą odmianą o właściwościach zdrowotnych. Szukajmy zawsze Frankenkorn, Schwabenkorn, Ostro, Oberkulmer Rotkorn, Tiroler Rotkorn.

Mąka orkiszowa – zalety:

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,

  • Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych,

  • Powoduje uczucie nasycenia,

  • Sprawia, że diabetycy mogą zażywać mniej insuliny,

  • Idealna dla osób chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji,

  • Ma wyraźnie orzechowy smak,

  • Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe,

  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne,

  • Wzmacnia narządy zmysłów,

  • Chroni przed infekcjami bakteryjnymi.

Mąka orkiszowa – wady:

  • Droższa od zwykłej mąki,

  • Trudniej dostępna.

Pamiętajmy także, by produkty orkiszowe spożywane w celach leczniczych nie zawierały w swoim składzie domieszek innych zbóż. Warto również upewnić, się, czy sprzedawany orkisz jest rzeczywiście orkiszem.