Otręby orkiszowe są produktem przemiału zboża. W skład otrąb zbożowych wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, która jest najbardziej bogata w błonnik pokarmowy, składniki mineralne oraz witaminy tak niezbędne do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Dlatego warto po nie sięgać nie tylko na śniadanie, ale również słodką przekąskę w ciągu dnia.
Otręby orkiszowe działanie
Są bogate w łatwo przyswajalny błonnik pokarmowy, który odpowiada m.in. za prawidłową pracę jelit
Zapewniają uczucie sytości
Zwalczają zaparcia
Regulują poziom glukozy we krwi
Dostarczają witaminy głównie te z grupy B oraz składniki mineralne
Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita
Pobudzają wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego
Otręby orkiszowe wartości odżywcze
Błonnik pokarmowy: 41g/100g
Węglowodany przyswajalne: 20g/100g
Białko: 19g/100g
Kwasy tłuszczowe: 4,5g/100g
Wartość energetyczna: 278 kcal/100g
Otręby orkiszowe jak jeść
Pamiętajmy jednak, że otręby orkiszowe należy spożywać w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, ponieważ jak z wszystkim co za dużo to niezdrowo. Można je dodawać do różnych produktów najczęściej jednak ludzie jedzą je z jogurtem. W kuchni można je wykorzystać jako dodatek do:
wypieków i ciast domowych,
jogurtów,
mleka, kefiru lub maślanki,
sałatek,
panierowanego mięsa – niejako w zastępstwie mąki.
W sklepach można nabyć otręby orkiszowe i otręby z innych gatunków zbóż. Które wybrać? My rekomendujemy te z ziarna orkiszu ze sprawdzonych źródeł. Każdy może zaopatrzyć się w nie wedle własnego uznania.