OTRĘBY ORKISZOWE WŁAŚCIWOŚCI

Otręby orkiszowe są produktem przemiału zboża. W skład otrąb zbożowych wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, która jest najbardziej bogata w błonnik pokarmowy, składniki mineralne oraz witaminy tak niezbędne do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Dlatego warto po nie sięgać nie tylko na śniadanie, ale również słodką przekąskę w ciągu dnia.

Otręby orkiszowe działanie

  • Są bogate w łatwo przyswajalny błonnik pokarmowy, który odpowiada m.in. za prawidłową pracę jelit

  • Zapewniają uczucie sytości

  • Zwalczają zaparcia

  • Regulują poziom glukozy we krwi

  • Dostarczają witaminy głównie te z grupy B oraz składniki mineralne

  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita

  • Pobudzają wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego

Otręby orkiszowe wartości odżywcze

  • Błonnik pokarmowy: 41g/100g

  • Węglowodany przyswajalne: 20g/100g

  • Białko: 19g/100g

  • Kwasy tłuszczowe: 4,5g/100g

  • Wartość energetyczna: 278 kcal/100g

Otręby orkiszowe jak jeść

Pamiętajmy jednak, że otręby orkiszowe należy spożywać w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, ponieważ jak z wszystkim co za dużo to niezdrowo. Można je dodawać do różnych produktów najczęściej jednak ludzie jedzą je z jogurtem. W kuchni można je wykorzystać jako dodatek do:

  • wypieków i ciast domowych,

  • jogurtów,

  • mleka, kefiru lub maślanki,

  • sałatek,

  • panierowanego mięsa – niejako w zastępstwie mąki.

W sklepach można nabyć otręby orkiszowe i otręby z innych gatunków zbóż. Które wybrać? My rekomendujemy te z ziarna orkiszu ze sprawdzonych źródeł. Każdy może zaopatrzyć się w nie wedle własnego uznania.