NIECH POKRZYWA NA ZAWSZE ZAGOŚCI W TWOJEJ KUCHNI

Witaminy i sole mineralne to składniki niezbędne dla zdrowia. Nasz organizm nie potrafi wytwarzać większości tych związków, ani dłużej ich gromadzić, muszą one być dostarczane w codziennym pożywieniu w odpowiednich ilościach. Jeśli mamy niedobory witamin, to m.in. spada znacząco nasza odporność na infekcje. Sole mineralne regulują wiele procesów zachodzących w komórkach, a ich niedostateczna ilość może doprowadzić do poważnych powikłań. Większość z nas w okresie jesienno – zimowym uzupełnia dietę różnymi preparatami zawierającymi witaminy i sole mineralne. Najczęściej sięgamy po syntetyki, dostępne w aptekach, niestety żaden syntetyk nie zastąpi naturalnych źródeł tych składników. Nasz organizm znacznie lepiej przyswaja witaminy zawarte w surowcach roślinnych.

 

Doskonałym źródłem witamin i minerałów jest moja ulubienica ………….pokrzywa. Szczególnie polecam jej zbiór od maja do połowy czerwca. Jest wówczas młoda, jędrna i zawiera mnóstwo cennego soku. Dla większości jest to uciążliwy chwast, ale nie dla mnie….Jest to roślina obdarzoną ogromną mocą. Ubolewam nad faktem, że zajadamy się sztucznie hodowanymi sałatami typu rukolą, roszpunka, które oprócz tony chemii nie zawierają w sobie żadnych substancji odżywczych, a mamy tak mało wiedzy na temat ziół i roślin rosnących wokół nas.

Liście pokrzywy oprócz cennych związków zawiera wit. A, B2, C, E i K oraz ogromną ilość soli mineralnych, w tym mikroelementy wapń, magnez, żelazo, potasu, krzemu, fosforu, jodu, siarki mangan zawierają barwniki roślinne ( chlorofil, ksantofil i beta-karoten)

Pokrzywa wykazuje właściwości moczopędne oraz oczyszcza krew, pobudza przemianę materii, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, odkażająco i przeciwreumatycznie. Osoby z niedokrwistością powinny szczególnie spożywać pokrzywę, gdyż żelazo zawarte w niech jest doskonale przyswajalne, ponieważ towarzyszy mu witamina C. Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek.

Jest jedną z najpopularniejszą roślin leczniczych. Znana byłą już w starożytności, docenił ją Hipokrates, a w średniowieczu św. Hildegarda z Bingen

 
Liście pokrzywy dodaję do sałatek, suszę, wyciskam sok, który mrożę w małych foremkach. W okresie letnim dodaję do soków.

Herbata z pokrzywy

Ważne, żeby zbierać liście pokrzywy przed kwitnieniem, gdyż cała siła rośliny idzie w kwiat, przez co traci swoje walory lecznicze. Liście rozkładamy na cienką warstwę i suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu. Ususzone liście zamykamy w szklanym słoiku.

 

Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy można nabyć w sklepie zielarskim, niestety większość z nich zawiera mnóstwo konserwantów, więc wolę przygotować go samemu. Największy problem stanowi znalezienie dobrej jakości ,nie skażonej pokrzywy. Na szczęście wiosna to czas wycieczek rowerowych i właśnie podczas takich wypadów zbieramy rodzinnie pokrzywę.   Do przygotowania soku potrzebne ok. 1 kg liści pokrzywy. Liście należy przepłukać w ciepłej wodzie, odsączyć i drobno posiekać. Z liści wyciskam sok przy pomocy sokowirówki lub wytłaczarki do soków. Zazwyczaj dodaję dla smaku miód i sok z cytryny. Sok umieszczamy w ciemnej butelce. Nie należy przechowywać soku z pokrzywy w lodówce dłużej niż 5 dni.

W moich ziołowych kulinariach najbardziej zależy mi na dostarczeniu niezbędnej ilości witamin mojej córce i wymyślam kombinację, jak niepostrzeżenie przemycić jej pokrzywę, która jest smaczna, ale niekoniecznie musi smakować dziecku. Najlepszym towarzyszem pokrzywy są zawsze owoce i warzywa. W ich towarzystwie sok z pokrzywy smakuje wybornie i nawet najbardziej wybredny maluch się skusi.

 

 Sok z pokrzywy jest bardzo zdrowy, bo:

- podnosi poziom żelaza,

- sok z pokrzywy polecany jest alergikom cierpiącym na pyłki, gdyż wzmacnia odporność

- usuwa toksyny z organizmu

- podnosi odporność organizmu, stosując w miesiącach letnich, zapomnisz zimą co to przeziębienie

- poprawia pracę wątroby i trzustki

- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci ze względu na zawartość krzemu

- codzienne picie pokrzywy odbudowuje włosy, sprawia, że są piękne, lśniące i miękkie, przestają się przetłuszczać.