KAWA ORKISZOWA JAK PARZYĆ?

Kawa orkiszowa ma wyraźniejszy aromat w stosunku do tej zbożowej, aczkolwiek jest nieco łagodniejsza w smaku. Jak zauważają Ci, którzy się nią delektują działa rozgrzewająco, poprawia nastrój, a także wydolność organizmu. Mimo tego, że nie zawiera kofeiny zapobiega również zmęczeniu. Jak parzyć kawę orkiszową, by zachowała swoje właściwości?

Na rynku dostępne są kawy orkiszowe różnego rodzaju. Najbardziej popularna jest jest kawa orkiszowa rozpuszczalna, bo jest błyskawiczna w przygotowaniu. Najzdrowsza jest kawa orkiszowa w ziarnach, pod warunkiem, że ziarno pochodzi z dobrego źródła. Ten gatunek kawy wychwalała św. Hildegarda z Bingen .Prażone ziarna pozwalają na przygotowanie pysznej kawy w/g zaleceń św. Hildegardy.

Kawa orkiszowa przygotowanie

  • ½ l wody

  • 2 łyżki kawy orkiszowej

  • łyżeczka miodu

  • szczypta cynamonu

  • 2 plasterki imbiru

  • kilka ziarenek kardamonu

  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Do zagotowanej wody dodajemy 2 łyżeczki kawy orkiszowej i miodu. Jak już wszystkie składniki się rozpuszczą dodajemy imbir, cynamon i kardamon. Całość gotujemy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy kilka kropli zimnej wody oraz sok z cytryny. Przed podaniem przecedzamy przez sito.

Do smaku można dodać mleczko migdałowe lub kokosowe.

Życzymy smacznego.