PŁATKI ORKISZOWE JAK PRZYRZĄDZIĆ?

W sklepach ze zdrową żywnością i nie tylko dostępne są płatki orkiszowe, które rekomendowane są wszystkim dbającym o zdrową i zbilansowaną dietę. Często jednak wszelkie zupy mleczne kojarzą się nam negatywnie. Co niektórzy powiedzą wręcz, że są one zmorą dzieciństwa. Podpowiadamy jak przyrządzić płatki orkiszowe, aby na zawsze zmienić o nich opinię.

Płatki orkiszowe stanowią zdrowy i pełnowartościowy posiłek od którego można zacząć dzień. Jedna ich porcja na śniadania sprawia, że pozostajemy syci przez większą część dnia. Dodatkowo mają również inne właściwości. Płatki orkiszowe spożywane na śniadanie działają rozgrzewająco na organizm, wspomagają ukrwienie, zwiększają wydajność i koncentrację. A do tego …. Regulują poziom cukru we krwi.

Jak jeść płatki orkiszowe – sprawdzony przepis

Składniki

5 łyżek płatków orkiszowych

1 łyżeczka rodzynek

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżeczka żurawiny

1 łyżeczka miodu gryczanego

Woda

Wyżej wymienione składniki przeznaczone są na wersję słodką płatków orkiszowych.

Przygotowanie:

Płatki orkiszowe gotujemy w wodzie przez 10 minut, następnie wyłączamy palnik i dodajemy owoce oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na kolejne dwie minuty.

Smacznego.